Een lichtplan, heb ik dat nodig?

LICHTPLAN

Een lichtplan, heb ik dat nodig?

Een ondergeschoven kindje binnen het inrichten van een woning is vaak het lichtplan.
Dit, terwijl een lichtplan juist alles bepalend kan zijn voor de sfeer van uw interieur.

Het is dan ook belangrijk om zeker in het geval van een nieuwbouwwoning, al voor de definitieve bouw een lichtplan voor uw toekomstige woning op te stellen.

Wat is belangrijk?

Vooral de aanpassingen in de vloeren en plafonds zijn erg belangrijk, omdat hier later geen aanpassingen meer in mogelijk zijn. Wilt u bijvoorbeeld graag inbouwspots in uw zithoek of de keuken, dan worden hier al heel vroeg in het bouwproces voorzieningen voor gemaakt.

Domotica

Heeft u ook al eens nagedacht over het aanleggen van Domotica? Deze toepassing voor het automatiseren van thuisnetwerken en elektronica wordt steeds vaker toegepast en kan tijdens de bouw al in uw huis worden geïntegreerd. Domotica is de toekomst.

Al in een heel vroeg stadium nadenken over het lichtplan is essentieel. De plaatsen waar de stroom- data- en lichtpunten standaard worden geplaatst zijn vaak net niet de plaatsen waar uw verlichting of apparatuur moet komen staan.

Licht

Een lichtplan bestaat eigenlijk uit de verdeling van de diverse soorten licht over de ruimte. Als we het hebben over de diverse soorten licht denken we aan:

  • Basis licht, de basisverlichting van een ruimte.
  • Functioneel licht, ook wel werkverlichting genoemd, waarbij u kunt lezen of werken.
  • Sfeerverlichting, zachter licht wat sfeer verhogend werkt.
  • Accentverlichting, verlichting die bepaalde objecten uitlicht, bijv. kunst.

Door het vroegtijdig ontwerpen van het lichtplan komt u later niet voor onverwachte omstandigheden te staan.  Ook kunt u hiermee vermijden dat er losse kabels voor apparatuur en verlichting nodig zijn.

Hoe?

Met een plattegrond brengen we in beeld waar de lichtpunten moeten komen en kijken we of er aanpassingen nodig zijn op het gebied van de stroompunten. Ook het contact met de projectbegeleider van de bouw kan ik voor u verzorgen. Zo kunt u zich richten op de leukere activiteiten rondom de koop van uw nieuwe huis.

Een goed uitgedacht lichtplan is bepalend voor de sfeer in uw woning!
Behoefte aan meer informatie of hulp nodig bij het maken van een lichtplan, neem dan gerust contact op.

Contact via WhatsApp